Direktlänk till inlägg 7 februari 2013

Guidelines för djur smittade med multiresistenta bakterier

Av djursjukhusetgammelstad - 7 februari 2013 10:46

Antibiotikaresistens berör oss alla. Bakterierna känner inga lands- eller djurslagsgränser utan smittar i de flesta fall utan urskiljning. Orsaken till det globala hälsohotet är överanvändning av antibiotika - fel antibiotika, onödig, för länge, i kombinationer. Av okunnighet. Av rädsla för att ha missat en bakterieinfektion, för att motverka infektioner i efterförloppet av operation så att kunden/patienten blir missnöjd.


Vi har nått vägs ände. Det saknas nya läkemedel. Resistensgener sprids som en löpeld i världen. Vi kan bara bekämpa på ett enda sätt - att använda antibiotika vid konstaterad infektion som inte läker av sig själv. Och kuren behöver vara så kort som möjligt. 10-dagarsregeln är förlegad kunskap. Likaså att det utvecklas resistens hos djuret under behandling, eller att de blir mer resistenta om man slutar för tidigt.


Nej, antibiotikabehandling gynnar de bakterier som finns på kroppen som inte är känslig för det läkemedel som används. All användning lägger ett så kallat selektionstryck över alla bakterier i hela världen - vi gynnar de livskraftiga, och en del av dem delar gladeligen med sig av sina resistensgener. En värsting är ESBL. Det saknas i princip behandling för denna mycket resistenta grupp. Vi har haft ett tjugotal fall på hund och katt i Sverige - och ungefär lika många på häst. Vi har troligen bara sett början. ESBL sprider sig som en farsot och är fruktad smitta på sjukhusen. Vi hade mer än 5 000 fall i Sverige förra året.


I teorin är det enkelt att hantera djurpatienter smittade med resistenta bakterier. I verkligheten är det svårare. När man står med den enskilda ägaren som har en sårinfektion efter en fraktur, djupt ner i benet. Hur gör vi då? Eller hudpatienten som har en multiresistent stafylokock, matte är helt ensam sedan hennes man gick bort, barnen utflugna ute i världen. Ska vi avliva hennes enda kamrat? Eller SM-vinnaren i agility som får en ESBL-infektion i urinvägarna - ska vi behandla eller avstå?


I det långa perspektivet behöver antibiotikabehandlingarna ner. Radikalt. Både på människor och djur. Men en samsyn i frågan är det viktigaste - vad vi gör med det faktiska fallet. Det är avsett som ett stöd för veterinären. Jordbruksverket har redan nu gått ut med en lista över kritisk antibiotika för människor som är förbjuden för veterinärer att förskriva. Oavsett.

Det gäller samtidigt att vi inte blir för fundamentalistiska. Multiresistens är en vardag i stora delar av världen, något man räknar med. Vi hoppas förstås att vi ska slippa. Men vi behöver vara realister. Och absolut se vårt ansvar att inte stigmatisera den hund-eller kattägare som får ett djur med multiresistent smitta. Vi behöver ge korrekta råd om hur vi ska behandla, isolera och tänka kring patienten. Baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet. Varken mer eller mindre.


Veterinärförbundet har initierat ett ärende där en sådan guide skrivs. Vi möttes igår på SVA, Uppsala. Ordförande är Ulrika Grönlund-Andersson, antibiotikaavdelningen, SVA. Saknas på bilden men med över Skype var Alexandra Vilén, Helsingborgs Regiondjursjukhus. Det är jag i rosa.


Ett viktigt arbete. För framtiden. För våra barn och kommande generationer. Att bevara möjligheten att behandla deras bakteriella infektioner. Penicillinet var och är en kritisk livräddare. Låt oss vara rädda om den. Ifrågasätt gärna varför ditt djur behöver antibiotika. För säkerhetsskull är inte ok längre. För ödestimmen är slagen.  

 
 
Ingen bild

Veronica

7 februari 2013 12:56

Hej! Jag har en 10-årig pigg, glad och kärnfrisk blandrashund (foxterrier/cocker spaniel) som är lite överviktig. Han har alltid varit lat av sej men jag motionerar honom dagligen med utelekar då han springer fritt och busar, plus att jag "tvingar" med han på långa promenader ca fyra gånger i veckan (förutom de vanliga rastningspromenaderna alltså). Jag ger honom seniorfoder som jag ufodrar enligt hans idealvikt, plus viacutan varje dag. Ändå står han stilla i vikt! Gör jag något fel, ska jag ge honom hemlagad mat som ris, kyckling, grönt och extra vitaminer istället eller?
Vore jätteglad för tips och råd. Tack på förhand.

 
Ingen bild

x

17 februari 2013 17:30

jag är en av de få vars husdjur har blivit drabbad av ESBL. kan säga att djursjukhusets veterinär (inte någon av er) meddelande kring detta var under all kritik. man får själv personligen som djurägare en stor chock så det gäller att veterinären som meddelar har empati och inte går får bryskt åt, vilket gjordes i detta fall. (var likadant när jag några veckor tidigare då hon ringde om op hade gått bra.) kommer aldrig glömma dessa samtal. sen när man kom dit på återbesök blev man behandlad som pesten. har nu bytt djursjukhus, går till en privat veterinär istället som har sunt förnuft och som behandlar oss väl. givetvis känner denna veterinär till ESBL:n.

sen tycker jag att man borde införa en rutin att odla bakterier innan antibiotika sätts in för att minimera riskerna med resistens.

tag råd från humanvården, de har stor erfarenhet av detta med resistens och de kan nog ge många tips.

djursjukhusetgammelstad

17 februari 2013 18:32

Hej!
Jag förstår att det var en oangenäm upplevelse - förutom att djuret fått en multiresistent infektion blir man stigmatiserad när man kommer på uppföljande besök. ESBL är ju ännu så länge ovanlig infektion hos hund och katt och man anser inte att det föreligger bärarskap utan att de gör sig av med ESBL när infektionen läkt av. Jag tänker att det är just det ovanliga som skrämmer och kan leda till felaktiga beslut som förvärrar för den som är drabbad. Därför är det här policydokumentet så viktigt - för att vi alla ska vara "lagom" på tårna och med eftertanke. Så att du som djurägare får rätt info och vet vad som kan hända - och inte hända. Och vet vad du behöver göra och inte göra.
Jag har i veckan varit på möte med humanvården i Norrbotten med antibiotikaansvariga dr från öppen-och slutenvården för att lära mig mera. Och fick förmånen att berätta om vårt arbete i norr med antibiotikafrågor. Det var en inspirerande träff som gav mersmak. Vi har allt att vinna på samsyn, ansvar och samverkan i denna för mänskligheten viktiga fråga. Tack för att du delade med dig!/Maria Karlsson

 
Ingen bild

x

17 februari 2013 17:34

forts.
får man sen något känt fall då husdjuret ligger borde väl djursjukhuset ta sitt ansvar och testa alla inlagda djur för att kolla om det föreligger någon smittorisk, som man gör i humanvården, för att försöka få kontroll på denna resistens.

japp, har många funderingar på detta eftersom jag tyckte det blev så dåligt skött där mitt husdjur blev opererad och låg inne där länge. jag vet inte om hon blev smittad där, ESBL kunde bara hittas i operationssåret efter ett antal provtagningar här och där, eller om hon hade det tidigare.

hoppas att ni förstår, vill bara dela med mig av mina erfarenheter och tankar - jag har ju stått på andra sidan av undersökningsbordet.

 
Ingen bild

x

19 februari 2013 16:34

tack för informationen Maria angående bärarskap! fick helt andra uppgifter från där hon låg inlagd. då vet jag att det inte är någon fara längre eftersom hon fick detta 2011 och infektionen försvann efter någon vecka. känns bra! tack igen, blev så glad över detta! :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av djursjukhusetgammelstad - 3 september 2013 21:42


Smilla är en fartig pointertjej som är ute och springer på pointrars vis i full fart i skogen. Matte går efter en grusväg när hon plötsligt hör Smilla skrika. Ett långt, högt och klagande skrik hon aldrig hört förr från sin hund. Matte blir utom sig ...

Av djursjukhusetgammelstad - 31 augusti 2013 23:54


    Yatzie remitteras från Västerbotten upp till oss på Djursjukhuset. Hon har av oklar anledning vätska i lungsäcken och feber, hosta och lite svårt med andningen. Hon skrivs in för utredning. Yatzie får lite lugnande och en av våra veterinärer...

Av djursjukhusetgammelstad - 27 augusti 2013 11:25


Simon är en äldre herre som blir glad när matte kommer med bilen. Han springer för att möta och matte ser till sin förfäran hur han törnar in mot en mötande bil och slungas tio meter. Matte och husse skyndar fram, övertygad om att deras älskade kisse...

Av djursjukhusetgammelstad - 19 augusti 2013 11:07

En av de vanligaste kirurgiska ingreppen som görs på intakta tikar är att operera bort livmoder och äggstockar på grund av att de drabbats av en livmoderinflammation. Eller pyometra som vi benämner dem medicinsk. Var fjärde tik drabbas av pyometra in...

Av djursjukhusetgammelstad - 22 juli 2013 20:56

Bosse är en fransk bulldog som är drabbad av det så kallade brachycefala syndromet. Det innebär att han har en trånga, rigida näsborrar, ett långt gomsegel och en i förhållande till sin storlek trång luftstrupe. Han har helt enkelt svårt att få tillr...

Skapa flashcards