Direktlänk till inlägg 10 mars 2013

Analfistlar

Av djursjukhusetgammelstad - 10 mars 2013 15:40

Analfistlar är nästan enbart förekommande hos schäfer och schäferblandningar, men kan emellanåt dyka upp även i andra raser. Sjukdomen ses hos både hannar och tikar och kan debutera i alla åldrar (dock sällsynt på unghundar). Symtom som ses är att hunden slickar mycket och att det blir en sekretbildning och en avvikande lukt från analområdet. För vissa hundar är det oerhört smärtsamt, medan det för andra - förvånande nog - inte tycks särskilt besvärande.


Tittar man närmare är analområdet genomsatt av små eller stora hål som bildar gångar i anus och sista delen av ändtarmen. En del får öppna kratrar som är mycket djupa och kan involvera hela anusområdet.


Numera betraktar man iförsta hand sjukdomen som en medicinsk åkomma. På sjuttiotalet spekulerade man i att det var schäferns platta, låga svansansättning som gjorde att anus luftades dåligt och man förespråkade svansamputation som behandling. Man har också använt kortison i höga doser utan att få fistlarna att läka, antingen ensamt eller tillsammans med Imurel (azatioprin) som är en cellgift.


När man sedan såg likheter med människans Morbus Crohn kom genombrottet behandlingsmässigt. Hundarna behandlas ofta framgångsrikt med Atopica (ciklosporin), som är en form av immunmodulerande medicinering. Behandlingen syftar till att minska kroppens felaktiga attack på tarmen. Fistelbildning av lindrig eller måttlig omfattning kan ibland behandlas enbart lokalt med Protopic-salva (tacrolimus) som smörjs på 1-2 gånger per dag.


Atopica tolereras i de flesta fall väl av hunden. De första dagarna kan man se illamående och kräkningar, men det är oftast övergående. På längre sikt kan man se ökad behåring, tandköttsnybildning och vårtbildningar, men de flesta mår fint och fistlarna läker ut. Tyvärr behöver flertalet underhållsbehandlas för att inte få återfall. Det är alltid värt att prova sätta ut behandlingen när hunden varit besvärsfri några veckor och sedan hitta lägsta kontrollerande dosering om det kommer ett skov.


Tyvärr är det mycket dyrt att ge Atopica för fistelkontroll. Det är viktigt att diskutera igenom det noggrant innan man sätter in behandlingen så att ägaren är medveten om det. Om hunden har många andra sjukdomar eller om det helt enkelt är för dyrt får man ibland fatta beslut om avlivning eftersom obehandlade analfistlar inte är ett etiskt alternativ.


Vissa kan behöva operera bort fistelbildningar som är svåra att behandla bort, men det är ett delikat område för kirurgisk insats. Det finns risk för avföringsinkontinens bland annat.


Antibiotikabehandling är helt överflödigt på analfistlar. Det är en immunologisk sjukdom och inte en bakterieinfektion. Därför är antibiotika en onödig kostnad - både för plånboken och miljön.


På bilderna nedan ser du en patient med fistlar som nu behandlas med Atopica. Hennes fistlar kräver högre dos Atopica än vanligt för att läka av men husse vill gärna behandla. Hon är i övrigt pigg och frisk och förvånansvärt lite besvärad av sina fistlar.


   

Till vänster ses en kraterliknande fistelbildning som är flera centimeter djup.  

 
ANNONS
 
Ingen bild

Nilla

12 mars 2013 15:53

Hej jag undrar om man kan ge sin hund nån lugnande tablett vid kloklippning, samma som man t.ex ger till nyår vid skotträdsla? Om inte, berätta gärna varför. Vår hund blir panikslagen och vi har provat allt, även haft hjälp av hundtränare men det går inte. Han är stressad och orolig resten av dan när vi försökt. Han är sex år.

djursjukhusetgammelstad

16 mars 2013 09:14

Hej! Jag rekommenderar att du bokar tid till den veterinär som du brukar gå till och diskuterar igenom alternativ som finns. Generellt brukar man inte förskriva lugnande läkemedel men det finns ibland utrymme för undantag. Behöver de sederas så mycket att de är helt utslagna behöver hunden övervakas hos veterinär avseende andning etc. /Maria

 
Ingen bild

Theresa

19 juni 2017 17:29

Hej!
Har en 5-årig tik som medicineras med Sporimune och nu är inne på 6e veckan.
Det har börjat ploppa upp blåsor runt analområdet som hon inte haft innan.
I samband med att de dök upp så slutade det mer eller mindre att vätska i området.
Tar man hål på dem kommer det dock vätska ur dem.
Vad är er inställning och åsikt när det här kommer nu efter 6 veckors behandling.
Betyder det att medicinen inte tar optimalt eller är det en del i proccessen så att säga?
Hon ligger på 6 ml Sporimune,uppdelat på två gånger/dag och Protopica två ggr/dag.
Mvh Theresa

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av djursjukhusetgammelstad - 3 september 2013 21:42


Smilla är en fartig pointertjej som är ute och springer på pointrars vis i full fart i skogen. Matte går efter en grusväg när hon plötsligt hör Smilla skrika. Ett långt, högt och klagande skrik hon aldrig hört förr från sin hund. Matte blir utom sig ...

Av djursjukhusetgammelstad - 31 augusti 2013 23:54


    Yatzie remitteras från Västerbotten upp till oss på Djursjukhuset. Hon har av oklar anledning vätska i lungsäcken och feber, hosta och lite svårt med andningen. Hon skrivs in för utredning. Yatzie får lite lugnande och en av våra veterinärer...

Av djursjukhusetgammelstad - 27 augusti 2013 11:25


Simon är en äldre herre som blir glad när matte kommer med bilen. Han springer för att möta och matte ser till sin förfäran hur han törnar in mot en mötande bil och slungas tio meter. Matte och husse skyndar fram, övertygad om att deras älskade kisse...

Av djursjukhusetgammelstad - 19 augusti 2013 11:07

En av de vanligaste kirurgiska ingreppen som görs på intakta tikar är att operera bort livmoder och äggstockar på grund av att de drabbats av en livmoderinflammation. Eller pyometra som vi benämner dem medicinsk. Var fjärde tik drabbas av pyometra in...

Av djursjukhusetgammelstad - 22 juli 2013 20:56

Bosse är en fransk bulldog som är drabbad av det så kallade brachycefala syndromet. Det innebär att han har en trånga, rigida näsborrar, ett långt gomsegel och en i förhållande till sin storlek trång luftstrupe. Han har helt enkelt svårt att få tillr...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se