Direktlänk till inlägg 22 juli 2013

Bosse med trånga luftvägar

Av djursjukhusetgammelstad - 22 juli 2013 20:56

Bosse är en fransk bulldog som är drabbad av det så kallade brachycefala syndromet. Det innebär att han har en trånga, rigida näsborrar, ett långt gomsegel och en i förhållande till sin storlek trång luftstrupe. Han har helt enkelt svårt att få tillräckligt med syre när han andas. Sekundärt till att han får andas hårdare för att lyckas syresätta sig får han problem med magen; aptiten är sämre och han kräks lätt.


Inte bara frallor drabbas. Alla dogg raser och till exempel boston terrier samt mops är exempel på raser som kan utveckla brachycefalt syndrom. Människans iver att få ett visst utseende på deras ansikten har resulterat i ett livslångt lidande för många av dem. De obefinliga nospartierna i förhållande till ett normallångt gomsegel som täcker för i svalget gör att de hela tiden andas mot ett motstånd. Över tid förändras tryckförhållandena i svalget och det "vänds ut och in". Det ger ett mycket akut och ångestfyllt tillstånd av andnöd.


Hundar med brachycefala svalg har svårare att tolerera värme och motion. De har en snabbare andhämtning där deras sidomuskulatur hjälper till att pressa ut luft.


Här ett par klipp på hundar med andningsbesvär:


http://www.youtube.com/watch?v=VrHBl1wuX1k


http://www.youtube.com/watch?v=KJ2q_5qd6wc

För raserna behövs radikal avelssanering av typade individer. Man behöver premiera individer för avel som andas normalt. För individen gäller det att hjälpa till så gott det går. Korrigerande kirurgi är ofta till avsevärd hjälp. Man öppnar då upp i nosen genom att vidga näsborrarna. Gomseglet förkortas under narkos (precis som operationen av näsborrarna) och i förekommande fall avlägsnas tonsiller och ibland också de så kallade luftsäckarna.


Matte hälsar att Bosse återhämtat sig efter operationen och är mycket gladare, orkar mer och andas bättre. I you tube klippet nedan kan du se hur en operation går till (om du tål med lite blod).


Känner du någon brachycefal hund som har svårt med andningen? Gör gärna husse/matte uppmärksam på att hjälp finns för de flesta till ett bättre liv.


Bosse före operationen:

     


... och Bosse efter operationen. Ser du skillnad på blicken?

Och här är klippet:


http://www.youtube.com/watch?v=E3Ywn03t4J8


Här en längre förklaring hur det hänger ihop med andningsbesvär hos doggarna:


http://www.youtube.com/watch?v=-bOwDBowtds

 
ANNONS
 
Sofia

Sofia

22 juli 2013 22:07

Bra att ni tar upp ämnet! Hoppas Bosse mår bra idag!

http://www.echosierra.se

 
Ingen bild

sandra

30 mars 2014 00:37

Hej! Min mops har precis genomgått denna operation. Skulle du vilja skicka iväg ett mejl till mig? Jag har så mycket funderingar som jag skulle vilja få svar på kring nu efter operationen:)

 
Ingen bild

Jessica

28 maj 2014 00:09

Vad kostar en sån här operation?

 
Ingen bild

Michaela

1 februari 2015 09:08

Hejsan jag har tänkt göra en sån operation på min mops jag undrar vart du gjorde din och hur mycket det kostar skulle vara evigt tacksam! Michaela.s.andersson@gmail.com

 
Ingen bild

Camilla75

15 maj 2015 02:53

Jag känner Bosse,har träffat honom både före å efter operation.Det är en enorm skillnad på hans livskvalitet,glädje i livet osv.Ägarna är sjukt nöjda me valet av beslut å plats!De har även berömt er i Gammelstad för ert fina bemötande! :)

 
Ingen bild

Camilla75

15 maj 2015 02:55

Glömde skriva en sak!
Bosse hade det jättejobbigt FÖRE operation,å jag är svårt glad över den positiva förändringen som operationen gjorde för honom.

 
Ingen bild

Samuel

24 september 2015 19:51

Hejsan , undrar lite om hur det går till och perioden efter. Vad kostar en sådan operation?
Mvh söndersaltade.es@gmail.com

 
Ingen bild

Ida

25 september 2015 23:03

Vad kostar en sådan operation

 
Ingen bild

Christopher

13 mars 2016 10:49

Vi har gjort två ingrepp på vår fralla nyligen i Haninge. Vidgande av närborrarna för att öka mängden luft och kortat av luftstrupen som var alldeles för lång och således trång och svullen. Totalt 15700kr plus lite mediciner för 450kr. Det tog ungefär två veckor för läkning och en veckas kortison för att hålla ner svullnaden. Vår tjej hade inga jättebekymmer men det snarkades högt och illa när hon sov och hon hade apne och lät jobbigt när hon ansträngde sig. Numera är det helt tyst när hon är vaken och andas lugnare och även bättre vid lek och motion, hon snarkar dock fortfarande i vissa positioner när hon sover men det snarkljudet kommer nu inte från luftstrupen utan från högst upp i nasalgången som man tyvärr inte kan operera utan att göra ett enormt ingrepp (typ lyfta bort ansiktet) så det får vara. Värt pengarna var det, vi hade önskat att vi kunde ge henne kortison då hon var helt perfekt under den veckan, men risken för svåra biverkningar framöver bär emot då hon bara är 3år.

 
Ingen bild

Jennifer

14 juni 2016 23:00

Hejsan,
Min franska bulldog kille på ett år har nyss genomgått en operation där man vidgat näsborrar och kortat mjuka gommen. I två veckors tid får han ha tratt på sig och få smärtlindring. Detta kalaset gick på ca 14.000 inkl medicin (försäkring täckte inte). Detta gjordes på evidensia djursjukhus i Helsingborg. Dom är super duktiga där. Jag ångrar inte för en sekund att jag gjorde detta på honom. Han är mycket piggare och gladare, snarkar inte längre och kan leka med sina vänner utan att behöva stanna och vila för att få luft. Tyvärr är det något man får förbereda sig på när man köper en trubbnos såsom aveln ser ut numera. Med facit i hand skulle jag nog köpt en hund med bättre förutsättningar för ett längre och hälsosammare liv. Rasen är underbar med en härlig personlighet men gud vad den blivit förstörd genom åren.
Så ett tips, lägg undan för ett sparkonto till din trubbnos, där är mycket dom kan gå fel när allt ska få plats i ett sådant litet huvud.

 
Ingen bild

Elin

8 februari 2017 12:03

Hej! Kan du snälla skicka ett mejl till mig med mer information? Jag vill operera min mops som är 4 år men är jätterädd för att något ska gå fel. Priset spelar ingen roll bara det är en veterinär som är erfaren och duktig.

Min mejladress är elin@danda.se

Tack på förhand

 
Ingen bild

Ingela.hammar@gmail.com

2 maj 2017 13:33

Vilka veterinärer finns runt Stockholm som är specialiserade på brakycefali?

 
Ingen bild

kszetterlund@gmail.com

17 februari 2018 17:51

Hej! Vilken fin sida! Med mycket bra info! Jag har en underbar mopskille som enligt min veterinär möjligtvis behöver opereras vi bor i Skåne på Österlen. Kan du rekommendera mågon pra veterinär här omkring? Vi blev rekommenderade av henne att boka tid på öresundskliniken i Lund för rådgivning av En ev operation är jätterädd för riskerna men vill inte att min älskling ska lida! Med vänlig hälsning, Kim

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av djursjukhusetgammelstad - 3 september 2013 21:42


Smilla är en fartig pointertjej som är ute och springer på pointrars vis i full fart i skogen. Matte går efter en grusväg när hon plötsligt hör Smilla skrika. Ett långt, högt och klagande skrik hon aldrig hört förr från sin hund. Matte blir utom sig ...

Av djursjukhusetgammelstad - 31 augusti 2013 23:54


    Yatzie remitteras från Västerbotten upp till oss på Djursjukhuset. Hon har av oklar anledning vätska i lungsäcken och feber, hosta och lite svårt med andningen. Hon skrivs in för utredning. Yatzie får lite lugnande och en av våra veterinärer...

Av djursjukhusetgammelstad - 27 augusti 2013 11:25


Simon är en äldre herre som blir glad när matte kommer med bilen. Han springer för att möta och matte ser till sin förfäran hur han törnar in mot en mötande bil och slungas tio meter. Matte och husse skyndar fram, övertygad om att deras älskade kisse...

Av djursjukhusetgammelstad - 19 augusti 2013 11:07

En av de vanligaste kirurgiska ingreppen som görs på intakta tikar är att operera bort livmoder och äggstockar på grund av att de drabbats av en livmoderinflammation. Eller pyometra som vi benämner dem medicinsk. Var fjärde tik drabbas av pyometra in...

Av djursjukhusetgammelstad - 22 juni 2013 19:58

Jouren har varit ganska lugn när matte ringer om Vilmer. Hon är uppriven, gråter så det hackar i orden och veterinären har svårt att riktigt förstå vad som hänt.   - Benet... åååh.. det hä-änger, snyftgråter matte.   Hon kommer in med Vilmer....

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se