Direktlänk till inlägg 7 januari 2013

Smärta hos hunden - tolka eller misstolka?

Av djursjukhusetgammelstad - 7 januari 2013 18:37

Hundar med smärta är en daglig företeelse på ett djursjukhus. De kan komma in med uppenbara smärtor, gnäller och hässjar och tittar på det onda benet. Ofta är det hundar som gjort sig tvärt illa, brutit ett ben eller är traumatiserade under en bil. Den vanligaste smärtan hörs inte. Den är utan röst.


Vi behöver ha öppna sinnen när vi bedömer djurens smärtläge. Att vi gör oss till uttolkare av hur de mår och känner är ett stort ansvar. Det är viktigt att det blir rätt för att hjälpa på bästa sätt.


För inte alltför många år sedan (15-20 sisådär) fanns inte just någon smärtlindring till hundar. När de opererats låg de ofta och andades fort, fort, ylade och var oroliga. Vi tänkte att narkosmedlet gick ur kroppen, att det var därför de var så oroliga. Detta beteende ser vi aldrig i dag. I dag förmedicinerar vi alla hundar som ska opereras, ofta med en kombination av morfinpreparat och ett antiinflammatoriskt, ibland också en lokalbedövning. Vid stora operationer går ett smärtdropp med flera olika läkemedel - alltid innan smärtan uppstått eftersom den är lättast att hantera då, blir aldrig så ont som när man ligger steget bakom. Uppvaken är lugna och harmoniska.


Alla vi som tolkade deras stress i tidigt nittiotal och desförinnan som narkosurladdning får ta på oss skämsmössan.   


Den tysta smärtan är till exempel äldre hundar med slitna leder. De kämpar på så gott de kan med sina artrosleder. Ligger lite längre på morgnarna, paddlar sig upp med bakbenen, kanske blir sittande en stund innan de häver sig upp med hjälp av att lägga mer tyngd fram. Kan se stela ut när de går. Blir tunna i muskulaturen. Kanske mera griniga, köldkänsliga, galopperar sällan, leker alltmera glest. De kan slicka på en ond tass eller led, gnaga i vissa fall. Talar om att här gör det ont, matte!


- Han har blivit så gammal och trött, är en vanlig uppfattning.


- Han är dötråkig numera, vill inte följa på promenader, går längst bak i kopplet, är en annan.


Den gamla hundens leder är ofta stela, saknar unghundens spänst. Musklerna i området är urtunnade, ländrygg och nacke kan vara spända av att få jobba hårt med kompensation.


Behandling av ledsmärtor handlar mycket om att få tillbaka funktion igen. Få leden att bli mera elastisk, musklerna att arbeta, ledvätskan att smörja upp leden bättre genom att stimulera till belastning. Med medicinering och varsam och kunnig rehabilitering. Anpassad efter den enskildas behov.


- Han är som ny! Jösses, jag trodde han slutat idas gå uppför trappan och ligga på sin plats vid fönstret, men jag inser nu att han haft ont. Länge, erkänner ägaren ibland.


Allt emellanåt knottrar sig det på armen när husse eller matte berättar om beteenden som återupptagits, om ställen djuret hoppar upp på som det undvikit, om hur missförstådda de varit under lång tid. Hur lite vi förstår av vad de försöker förmedla. Att de faktiskt har ont, är ledsna och behöver hjälp. Ibland tåras ögonen av särskilt glädjande historier när djuret från deprimerad lever upp och blir som en yngling.


- Jag har fått min hund tillbaka, han är flera år yngre, galopperar och gör lekinviter, jag som trodde han bara var lat och gammal, säger andra.


Till och med trebenta hundar misstolkas. De som tydligt inte vill sätta ner sitt ben. Som kanske skadat sitt korsband eller fått en höft ur led. De är ofta helt tysta. Blickar mot dig med sitt ben upplyftat.


- Ja, han har i alla fall inte ont, säger ägaren ganska ofta.


Jag tänker att de menar att han inte gråter, ylar eller hugger omkring sig. Men hundar på tre ben visar att de har ont genom att just vara på tre ben. De behöver få våra lyssnande hjärtan istället för öron. Det är så de gör.


Titta gärna på bilderna nedan.


Denna hund är nyopererad i ett bakben. Man behöver tillse att han ligger lugnt och avslappnat och inte drar upp benet - det finns då skäl att misstänka att han behöver mer smärtlindring.


  Fina Cato i treadmillen - mycket ont i sitt bakben. Läs mer om honom på bloggen om du inte redan gjort det!

 

     


Exempel på onda tassar med utflutna trampdynor på grund av artros och allergi, båda med handikappande smärta som följd. Dessa hundar vill ogärna promenera och absolut inte där det är ojämnt underlag. De behöver minutiös utredning och behandling för att slippa sina onda tassar.




Vill du läsa mera?     Nedan en länk av två djursjukskötarstudenter:


http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00002613/01/Westerberg_Aberg_080605.pdf



 
 
Ingen bild

Kicki

8 januari 2013 07:18

Kom att tänka på hur en föreläsare en gång inledde en lektion rörande smärta hos djur. Den lärda professionen hade samlats runt en hund med brutet ben. Hade hunden ont? Hmm, mycket svårt att säga, tecknen var svåra att tolka. Å ena sida, å andra sidan. De slet sitt hår och kunde inte komma fram till nån slutsats. Så kom en av professorernas femåring in och såg hunden. "Är hunden sjuk?" frågade femåringen. "Han har brutit benet" blev svaret. "Ni måste hjälpa den, den har ju ont!" utbrast då femåringen. "Hur vet du det?!" utbrast de lärda förvånat. "Jamen, den har ju brutit benet!"

djursjukhusetgammelstad

8 januari 2013 07:41

Ja jösses! Tur att det fanns någon med sunda förnuftet i behåll i rummet.

 
Linda

Linda

8 januari 2013 11:27

apropå detta med smärtlindring till hund. min hund på denna tid fått ett juver bortopererat (och livmodern) när jag hämtade hem henne från djursjukhuset så skrek hon av smärta på nätterna. visserligen bara ett par nätter, men jag kommer aldrig att glömma det. så glad för att utveckling går framåt!

tack för en trevlig blogg!

http://millieville.com

djursjukhusetgammelstad

8 januari 2013 17:44

Tack! Fin hemsida!

 
Ingen bild

Eva

4 december 2014 10:56

Hej var på hundtrimmet som sa att min hund var ovillig att lyfta tassarna och verkade ha ont i lederna de fick vara två för att hon skulle samarbeta.Kan detta vara lederna? kan man själv ge medecin i förebyggande? har inte själv märkt av detta,sett att en del på nätet själva köpt och förebyggt problem

 
Aleyna

Aleyna

29 juni 2016 15:33

hej, jag gick ur med min hund som vanligt och jag brukar bara slänga ner kopplet på bmarken så den är efter hunden. Men så var det en stor hund och min hund ville så himla Järna springa efter den men jag trampa på kopplet för det brukar oftast bli bråk mellan dom. Och när jag gjorde det blev det en hastigt ryck, som jag misstänker gjorde detta för innan vi började gå riktigt så blrjade han slvka på benet flera gånger. Och jag försökte få med honom kollade om det hade fastnat något men nej. Så jag värde hem honom och sa till mamma och när hon maserade sa han inget men när hon hade gjort det ett tag så kunde han stödja sig på det! Men ändå inte som förr! Fast jag vet inte vad som ha hänt vad ska vi göra först!

http://Har ingen

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av djursjukhusetgammelstad - 3 september 2013 21:42


Smilla är en fartig pointertjej som är ute och springer på pointrars vis i full fart i skogen. Matte går efter en grusväg när hon plötsligt hör Smilla skrika. Ett långt, högt och klagande skrik hon aldrig hört förr från sin hund. Matte blir utom sig ...

Av djursjukhusetgammelstad - 31 augusti 2013 23:54


    Yatzie remitteras från Västerbotten upp till oss på Djursjukhuset. Hon har av oklar anledning vätska i lungsäcken och feber, hosta och lite svårt med andningen. Hon skrivs in för utredning. Yatzie får lite lugnande och en av våra veterinärer...

Av djursjukhusetgammelstad - 27 augusti 2013 11:25


Simon är en äldre herre som blir glad när matte kommer med bilen. Han springer för att möta och matte ser till sin förfäran hur han törnar in mot en mötande bil och slungas tio meter. Matte och husse skyndar fram, övertygad om att deras älskade kisse...

Av djursjukhusetgammelstad - 19 augusti 2013 11:07

En av de vanligaste kirurgiska ingreppen som görs på intakta tikar är att operera bort livmoder och äggstockar på grund av att de drabbats av en livmoderinflammation. Eller pyometra som vi benämner dem medicinsk. Var fjärde tik drabbas av pyometra in...

Av djursjukhusetgammelstad - 22 juli 2013 20:56

Bosse är en fransk bulldog som är drabbad av det så kallade brachycefala syndromet. Det innebär att han har en trånga, rigida näsborrar, ett långt gomsegel och en i förhållande till sin storlek trång luftstrupe. Han har helt enkelt svårt att få tillr...

Ovido - Quiz & Flashcards